Kasteel Almere HDR

Kasteel Almere HDR

Vanochtend vroeg de wekker gezet in de hoop te profiteren van het mooie herfstweer. Het plan was om richting een andere locatie te trekken, maar uiteindelijk toch gekozen voor een bekende plek, Kasteel Almere. Eerder deze week zag ik dat bij een heldere nacht er veel mist optrekt vanaf het water rond het kasteel.

Het duurde even voordat de zon zichtbaar werd, het was wat bewolkt, en toen hij door kwam was het contrastverschil redelijk groot. Normaal los ik dat op door iets te onderbelichten en te compenseren met Fill Light in Lightroom, maar deze keer heb ik geëxperimenteerd met een HDR (High Dynamic Range) bewerking.

HDR maak je door drie foto’s te nemen (voorkeur vanaf statief) met verschillende belichtingen (-2, 0 en +2 stops). Zo krijg je een foto met correcte schaduw, een foto met correcte middentonen en een foto met correcte lichte tonen. Voordeel is dat de middelste foto ook een juiste belichting heeft, dus mocht de HDR niet goed uitvallen, en de compositie werkt wel, dan heb je nog een foto om verder mee te werken.

De foto’s worden vervolgens samengevoegd met behulp van een proces dat ‘tone mapping’ heet. Ik heb de foto’s samengevoegd in Photomatrix Pro (heeft ook een mooie integratie met Lightroom 2.0). Ik heb geprobeerd de bewerking niet te overdreven te maken zodat het nog een beetje realistisch blijft.

Wil je zelf een HDR foto maken, op deze site staat een erg goede handleiding en er komt over een maand of twee ook een boek uit van deze auteur. Op die site ook een coupon mocht je na de demo Photomatrix Pro willen aanschaffen.

Geplaatst in Fotos, Weblog en getagged met , , , .

2 Responses to Kasteel Almere HDR

  1. Cees says:

    Wat een mooi resultaat! Ik vind de keuze van de niet te overdreven bewerking zodat het beeld een beetje realistisch blijft heel goed!! Echt mooi!

  2. Jolanda van Roon says:

    Wat een mooi plaatje van het Kasteel van Almere:)

    Wie wil daar nu niet wonen???

    groetjes Jolanda

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *