Uitdam

Uitdam

Afgelopen zaterdag reed ik langs de rand van het Ijmeer vanaf Durgerdam naar Volendam op zoek naar mooie winterse plaatjes. Onderweg kwam ik Uitdam tegen, een klein plaatsje met een rij huizen langs beide zijden van de weg, ingeklemd tussen de Uitdammerdijk aan de Ijmeer kant en een groot meer, het Uitdammer Die.

De weg stond vol met auto’s van mensen die daar aan het schaatsen waren. Ik besloot de auto ook aan de kant te zetten en me op het ijs te begeven. Ik heb helaas geen schaatsen meer, maar lopend was ook prima te doen. De ijslaag was fantastisch, heerlijk glad en de sfeer, inclusief “koek en zopie” was geweldig.

Voor het beeld van de ‘skyline’ van Uitdam heb ik gebruik gemaakt van de lijnen die de schaatsen in het ijs hebben gezet, ze leiden het oog over de gladde ijsvloer naar de huizen aan de kant. De lijnen zijn belangrijk gemaakt door een laag standpunt te kiezen waardoor het ijs veel ruimte inneemt op de foto. Een groepje schaatsers, geplaatst rond het snijpunt van het denkbeeldige boter-kaas grid dat je over de foto kunt plaatsen, voegt extra interesse toe aan het beeld. Een puur Hollandsch plaatje.

Geplaatst in Fotos, Weblog en getagged met , , , .

3 Responses to Uitdam

 1. Erik O, says:

  Heerlijke IJS-foto!
  Leuk, dat perspectief zicht….
  met die ijsgroeven — naar de schaatsers ?n de huizenrijen…
  Topper!

 2. J.A. de Vries says:

  Hoi Kenneth,

  Ik kijk regelmatig op je site. Ik vind je een uitstekende fotograaf en ik geniet regelmatig van je fotos en ze inspireren me ook. Dank daarvoor. Ik ben zelf ook (5D) fotograaf. Ik zit meer in de mensen maar een landschapje op zijn tijd ben ik ook niet vies van, je hebt er alleen veel tijd/prioriteit voor nodig. Een mooie hobby en net als jij leer ik ook steeds meer bij en dat lijkt nooit op te houden. De manier waarop je er mee bezig bent (elke dag een foto en een verhaaltje) daar heb ik respect voor. Houd het maar eens vol! Zeker de laatste (winter)fotos vond ik weer fantastisch. Ook je overwegingen erbij over compositie (meer dan voorheen) vind ik een goede doelstelling voor het volgende jaar en ik weet zeker dat veel mensen een hoop van je kunnen leren, ikzelf incluis. Mooi dat je dat niet alleen voor ons maar ook voor jezelf doet. Ga zo door Kenneth!

  Jan Atze de Vries

 3. Ben says:

  Hey Kenneth,

  Heb je deze foto ook op hoge resolutie? Ik wil hem graag als achtergrond voor mijn pc. Mijn emailadres is meegepost, zou je hem kunnen mailen?

  Ben

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *