Meelshoot workshop

Meelshoot workshop: Sofie Ailien

Zaterdag 8 maart heb ik meegedaan aan een erg leuke – waarschijnlijk eenmalige – workshop van Marije Weterings en Lawrence Mooij, in Enschede. Het begon al goed, de uitnodiging gaf aan dat je vooral oude kleding moest aantrekken, we gingen namelijk met meel spelen. Marije en Lawrence hebben eerder in januari een test shoot gedaan met dit effect en kregen zoveel reacties dat ze besloten er ook een workshop van te maken.

Zo stond ik met 10 andere fotografen in een frisse loods in Enschede. Na een kennismakingsrondje en een algemene uitleg begonnen we aan de workshop. In de loods was een opstelling gemaakt met ongeveer 120kg meel en bloem, een Elinchom EL Octa 190 als hoofdlicht, links van de fotograaf, en twee Elinchrom Rotalux Deep softboxen zonder doek om het meel van achter te belichten. De Octa is groot genoeg dat dit het enige licht kan zijn op het model.

Na het meten van het licht met een lichtmeter en het controleren van het histogram op de camera werd de belichting bepaald. Hierna kreeg iedereen de kans met de modellen te werken en mooie plaatjes te schieten. Groot respect voor de modellen Sofie Ailien en Miss Overijssel Petra Smits die het bepaald niet warm hadden.

Techniek: De instellingen zijn tijdens de hele workshop nauwelijks veranderd. Vanzelfsprekend is alles in de manuele stand gefotografeerd, met Av of de automatische stand zou het licht te veel wisselen tussen elke foto en als eenmaal de juiste instelling is gevonden is een wijziging niet meer nodig. Voor het vastleggen van beweging was een sluitertijd van 1/125s vereist. Met het hoofdlicht op volle sterkte kwam daar in eerste instantie een diafragmawaarde van f/9 uit, later zou dit opschuiven naar f/11 toen de lichten dichter bij het model werden geplaatst.

Het voordeel van het gebruik van meel was dan weer wel dat een model eigenlijk wordt ‘gedwongen’ om in beweging te komen. Het opstuivende meel gaf veel mogelijkheden om met vorm en beweging te experimenteren. Waarbij het meel meer in klonten door de lucht vloog (het leken soms wel bakstenen) en bloem meer een stof effect gaf.

De moeilijkheid voor deze sessie zat met name in de timing, zeker als je gebruik maakte van Marije en Lawrence bij het gooien van meel in de achtergrond. Je telt af naar een actie van hen en het model, maar eigenlijk moet je dan nog 1 a 2 seconden wachten voordat je daadwerkelijk afdrukt. Zo krijgt het meel meer kans zich te mengen in de ruimte. Dat was even experimenteren.

Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad. Ik heb een paar mooie plaatjes kunnen maken die ik thuis of op een andere plek niet zo snel had kunnen maken. Daarnaast was het leuk om eens met de grote studiolichten te spelen en te werken met professionele modellen. Ik heb erg veel opgestoken over de aansturing en het samenwerken met de modellen. Daarnaast maakten de goede instructie van Marije en Lawrence en een gezellige groep mede-fotografen de dag compleet.

Marije en Lawrence, de modellen en Sylwia Lauk (kleding en make-up) bedankt voor een hele leuke en inspirerende dag. Ik hoop dat het meel jullie niet te lang erna heeft gehinderd. Don’t try this at home!

Bekijk ook de Meelshoot Workshop gallerij voor meer foto’s.

Misschien heb je het al gemerkt, ik heb mijn blog iets aangepast om meer ruimte te maken voor de losse artikelen die ik wil gaan plaatsen over fotoshoots of fotografie-gerelateerde zaken in plaats van de dagelijkse foto. Het zou kunnen dat er nog een aantal zaken niet werken of missen hier en daar, hier wordt aan gewerkt.
Geplaatst in Fotos, Shoots en getagged met , .

4 Responses to Meelshoot workshop

 1. nldazuu says:

  Kenneth, ik volg je nu al een jaar of twee…eerst de techniek en alle ins en outs gelezen en daarbij ook je blog gezien….je bent iets minder actief, maar dat is begrijpelijk. Als je dan iets plaatst dan is het direct een knaller….deze serie is erg goed en voor mij origineel……Leuk om dus over te lezen en fraaie foto’s!
  //Dav

 2. Pingback: Workshop voor inspiratie | DIGITALE•FOTOGRAFIETIPS

 3. Ik wil dit ook hier organiseren erg bedankt voor de informatie.

 4. Jochem says:

  Hoi,

  Wij willen dit ook gaan proberen. Ik vraag mij alleen nog af hoe het met het meel zit en de kleding. Begrijpelijk trekt het model oude kleding aan, maar is het slecht schoon te maken achteraf ?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *