Lingebloesem

De reflectie van de zon op liggende rietstengels op de akker zorgt voor mooie 'bokeh' accenten

Rijen perenbomenHet begint een jaarlijkse traditie te worden, de wandeling langs rivier de Linge in Gelderland als de fruitbomen in bloei staan.

Vorig jaar liepen we vanaf Geldermalsen naar de A2, dit jaar was het vertrekpunt Acquoy, waarbij we de ronde maakten via Beesd terug naar Rhenoy. Wat mij betreft een leukere route die we ook twee jaar geleden hebben gedaan, toen was het startpunt Gellicum. Een tip, in Gellicum staat een kerk gedeeltelijk omringd met bloesem.

Tijdens de wandeling kom je verschillende fruitboomgaarden tegen, in het deel van onze wandeling meestal perenbomen. Recht naast elkaar in lange rijen. Maar wat mij betreft zijn de oudere perenbomen die langs de dijk staan veel interessanter. Dichter bij Geldermalsen (in de richting van Landgoed Marienwaerdt) zijn het meer appelbomen, vooral rond de Appeldijk, deze staan echter nog niet in bloei.

Dit weekend was eigenlijk het eerst weekend dat er veel bomen in bloei waren te zien. Als je zelf op stap wilt gaan is aankomend weekend aan te raden, voor de appelbomen misschien nog de week erna. Let wel op, zaterdag is er een Rode Kruis wandeltocht, waardoor het waarschijnlijk erg druk zal zijn. Maar op zichzelf is dat ook wel weer een interessant onderwerp. Check voor de laatste bloesemstand ook www.bloesem.info.

We zijn vroeg gaan wandelen, rond 07.30u waren we in Acquoy en liepen we op de Lingedijk. Rond 09.00u was het licht helemaal top, hierna werd het steeds vlakker. Vroeg op pad gaan wordt beloond, hoewel ik dit jaar minder kans had dan vorig jaar om bijvoorbeeld de plezierjachten en kanovaarders vast te leggen. Staar je dus zeker niet blind op alleen de bloesem, ook de omringende zaken zijn soms meer dan de moeite waard.

Ondanks dat we de zelfde route hebben gelopen als twee jaar geleden, heb ik toch niet veel dezelfde foto’s geschoten. Een onderwerp waar je vaker komt kan zo toch steeds weer andere resultaten opleveren, afhankelijk van het weer, het tijdstip en de tijd van het jaar. En soms moet je ook gewoon geluk hebben dat alle elementen bij elkaar komen.

Wild West tafereel langs de Linge

Techniek: Canon EF 70-200 F4L IS USM Telelens – Vorige week heb ik een Canon EF 70-200 f/4L IS USM lens gekocht. Ik had behoefte aan meer telelens bereik, ook voor landschappen. Een telelens heeft daar zeker een plek, onder andere om de verschillende elementen wat meer in elkaar te drukken en zo andere composities te kunnen maken.

De € 2100 prijskaart voor de f/2.8 IS II variant ging boven het budget, maar ik ben erg tevreden over de foto’s die de f/4L IS maakt (de bovenste foto is er bijvoorbeeld mee geschoten).

Een belangrijk aandachtspunt was het gewicht, met een zwaardere lens is de verleiding erg groot hem maar thuis te laten. Ik heb een statiefgondel aangeschaft, maar dit is eigenlijk niet nodig als je alleen naar het gewicht kijkt.

De lens is behoorlijk lang en wit, waardoor je wel goed opvalt in een menigte. Niet altijd een voordeel.

De f/4L IS staat bekend als een erg scherpe lens, tot de f2.8 IS II was het de 70-200 lens met de modernste techniek (uitgebracht in 2006). De beeldstabilisatie maakt wel meer geluid dan ik gewend ben van de 24-105L, zeker als je binnen fotografeert, maar tijdens de wandeling had ik er eigenlijk weinig last van.

Ik heb voor deze serie relatief weinig gedaan aan de foto’s, een heel klein beetje met clarity gespeeld in Lightroom en soms iets meer contrast, maar de combinatie met de Canon 5D mark II behoeft eigenlijk weinig aanpassingen.

Ik heb er van genoten met de scherptediepte te spelen met deze lens, ik weet zeker dat ik er nog veel plezier aan ga beleven.

Hier nog enkele resultaten van het rondje langs rivier de Linge (het valt me trouwens op dat weer veel van de ‘landschap’ foto’s in de portretstand zijn genomen):

Lingebloesem
Lingebloesem
Perenbomen

Naast de bloesem was er nog meer te zien:

Bloesempaard
Kalkoen en lammetje

Wil je zelf ook aan de slag, bekijk dan ook eens het artikel over het fotograferen van bloesem dat ik voor DigitaleFotografieTips.nl schreef.

Geplaatst in Fotos, Shoots en getagged met , , .

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *