Mistige ochtend

Mistig Almere

Waarom ik van de herfst hou? De geweldige ochtenden met mist. Dat was twee weken geleden bijna elke dag het geval. Geen wolken, weinig wind en koelere nachten zorgden ervoor dat er vrijwel elke ochtend mist ontstond, voordat het kwik naar 20+ graden ging. Die week had ik in het weekend eindelijk de kans er zelf in die omstandigheden op uit te trekken, dus op zondag 2 oktober stond de wekker op 06.00u om de eerste kleuren in de lucht rond 07.00u mee te kunnen pikken. Gelukkig hoefde ik niet ver te rijden, het jachtgebied was Almere-Haven.

Gekleurde mist voor zonsopkomst

De bedoeling was om naar de Gooimeerdijk te rijden en daar de windmolens met grondmist vast te leggen. De zon staat deze tijd van het jaar langere tijd vrij laag en met het gouden licht op de grondmist zou dat een mooi plaatje op kunnen leveren. De dag ervoor lag er ook schitterende grondmist achter de dijk, maar toen besloot ik door te rijden om rond zonsopkomst in Lage Vuursche te zijn. De volgende dag was dit echter het beeld van de windmolens:

Geen zicht

In de hoop dat het snel zou opklaren en de zon door de mist zou branden ben ik een uurtje blijven hangen. Maar de mist wilde niet echt oplossen. Maar zoals zo vaak merkte ik ook hier weer dat mist toch altijd een verrassend effect geeft op de omgeving en dat zelfs het saaiste onderwerp soms een verrassend plaatje kan opleveren. Zoals deze bomen waarachter de inmiddels opgekomen zon door de mist probeert te branden.

Het leek een verloren missie en ik was alweer onderweg terug in de auto toen halverwege de dijk de zon opeens echt door kwam. Weer enthousiast geworden reed ik snel naar de manage in de buurt waar ik woon. Ik hoopte in ieder geval de zon door de bomen vast te leggen, met mist levert dat vaak ‘zonneharpen’ op. Ik had nooit verwacht dat de paarden al in de weide waren gelaten en dat ik daar dit beeld zou vinden:

Magisch moment

Zo zie je maar weer, het maakt niet uit hoe goed je je hebt voorbereidt, het uiteindelijke resultaat kan toch altijd verrassend zijn. Het gaat er om dat je de mogelijkheden onder die omstandigheden herkent en gebruik maakt van de soms kleine kansen die je krijgt om een mooi beeld te maken. Dat kan dus ook prima in je eigen achtertuin.

Geplaatst in Fotos, Shoots en getagged met , , , .

One Response to Mistige ochtend

  1. Trudy says:

    Prachtige foto’s van de paarden in de mist !

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *