Lightroom versie 1.3 beschikbaar

Het had even wat voeten in de aarde, voor niet-Amerikanen werkte de Mac download link niet (Windows hier), maar heb nu dan toch Lightroom versie 1.3 ge?nstalleerd. De update die Mac OS X Leopard (versie 10.5) ondersteuning biedt. Maar ook voor niet Leopard gebruikers is er erg veel leuks toegevoegd. Bij deze een opsomming en de eerste indrukken.

Allereerst is daar RAW ondersteuning voor de nieuwe camera’s die recent zijn uitgebracht: de Canon 1Ds Mark III, Canon Powershot G9, Nikon D3, Nikon D300, Olympus E-3, Olympus SP-560 UZ and Panasonic DMC-L10. Inclusief ondersteuning voor het Canon sRAW en Fuji compressed RAF formaat.

Leopard ondersteuning, de Print Module problemen in versie 10.5.0 (jawel, gisteren kwam versie 10.5.1 van Leopard uit) zijn opgelost, maar de 10.5.1 update geeft wel nieuwe crashes op Intel Macs. Het lijkt te maken te hebben met de 2-Up Greeting Card en Truptych presets.

Verder werkt de Import from Device optie weer (die was in versie 1.2 helemaal niet te benaderen), is de Noise reduction verder verbeterd, is de automatically write metadata to XMP een stuk sneller, de Web Module is aangepast en de interface voor Temperatur en Black verschuift in minder grote stappen zodat je er preciezer mee kunt werken en het Import scherm heeft nu een een optie om de grootte van de previews te selecteren en het maken van previews gebeurt nu niet meer in tijdens de import, maar erna.

Lightroom export optie

Grootste aanpassing is echter het Export scherm, deze is helemaal opnieuw opgezet. Presets kunnen nu in mapjes worden opgeslagen, er is een optie toegevoegd voor ‘third-party’ export plugins (jawel, Lightroom krijgt eindelijk een Software Development Kit waarmee plugins kunnen worden gemaakt) die gedeeld kunnen worden via de Lightroom Exchange en de resize optie is aangepast.

Resize bestaat nu uit een aantal keuzes. De eerste is width & height, deze werkt zoals de vorige import optie. Als je zegt 750 breed bij 500 hoog, dan zal hij horizontale foto’s veel groter maken dan verticale foto’s (500 pixels hoog is het maximum, de 750 pixels breed wordt dan niet gehaald). De tweede optie is Dimensions, hierin geef je aan dat je de verhouding 750 pixels bij 500 pixels wilt hebben en Lightroom zoekt zelf uit of dit verticaal of horizontaal dient te gebeuren. Met Long Edge en Short Edge geef je aan een zijde van de foto een beperking op, de andere zijde wordt in verhouding geresized.

Niet vermeld in het algemene overzicht, maar ik heb sterk het idee dat de snelheid (in ieder geval onder Leopard op mijn PowerPC PowerMac) ook wat verbeterd is, vooral in de ‘grid’ view.

Geplaatst in Lightroom en getagged met .

4 Responses to Lightroom versie 1.3 beschikbaar

 1. Je vergeet een belangrijke nieuwe toeter: export plugins. Je kan nu een SDK downloaden waarmee export plugins voor Lightroom gemaakt kunnen worden. In de voorbeelden zit bijvoorbeeld een zeer handige plugins om je foto’s rechtstreeks van Lightroom naar Flickr te sturen…

 2. Ik noem wel de third-party export plugins en de Software Development Kit, maar het Flickr voorbeeld heb ik idd gemist. Daar ga ik vanmiddag eens mee spelen :) Bedankt!

 3. Peter says:

  Zomaar een vraag:
  Ik gebruik PhotoImpact12 met daarbij het archiefprogramma PI Album. Daarin zitten nogal wat velden die, naar ik merk, neit worden herkent door LR als in te lezen veld. Dit omdat ze niet voldoen aan de PRESET velden van LR. Ik ben niet zo’n computertechneut en heb geen idee hoe ik deze velden over kan brengen naar Lightroom. Ik blijf dit soort dingen toch lastigste en ook het kwetsbaarste vinden in deze verder fantastische ontwikkeling naar digitale beelden: de toekomst van e.e.a. Een kaartenbak was generaties te gebruiken. Nu ijkt het er op dat je je hele leven om de zoveel tijd al je info weer moet overtikken omdat het ene programma dat je om wat voor reden ook vervangt door een ander (bijv. omdat het bedrijf stopt) niet aansluit op het andere. Of dat die aansluiting voor een leek niet te vinden is.
  Iemane een idee hoe het in dit geval zit??
  bvd

 4. is deze export plugin ook geschikt om beelden te verzenden naar een dvd om daarna te branden?
  ik ben op zoek naar een export plug-in voor pinnacle studio 10.
  wie kan mij antwoord geven?
  bvd

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *