Peter Gabriel in Ziggo Dome

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Vorige week maandag ben ik samen met mijn vader naar het concert van Peter Gabriel in de Ziggo Dome Amsterdam geweest. Dit was de derde keer dat ik een concert van PG bezocht, na Ahoy 2004 en Westerpark 2007, en ook deze keer stelde hij weer niet teleur. Het hielp ook dat tijdens het boeken van de kaartjes bleek dat we op de 2e rij tijdens een zitconcert zouden zitten. Geweldig zicht en weinig gepraat om je heen, perfect.

De opbouw was goed gekozen, eerst een akoestische sessie met het zaallicht aan, alsof het de oefenruimte was, langzaam het aantal instrumenten en het volume opvoerend. Hierna een meer elektrische set en daarna het ‘toetje’, het volledige album So dat in 1986 werd uitgebracht. Dit alles legde hij trouwens in het Nederlands uit!

Sony RX100 mark II

Normaal gesproken fotografeer ik niet zoveel bij een concert, de kwaliteit van de iPhone 4 die ik heb nodigt hier meestal niet toe uit. Voor deze keer besloot ik echter een Sony RX100 mark II aan te schaffen, nadat ik goede besprekingen had gelezen over de 1″ sensor in de camera. De foto’s in dit bericht zijn allemaal met die camera genomen en op RAW formaat gefotografeerd met diafragmavoorkeur, auto ISO en belichtingscompensatie op -1. Meestal heb ik de sluiterknop langere tijd ingedrukt gehouden in de hoop een goed moment te vangen.

Een belangrijke aanbeveling van de camera, naast de relatief grote sensor t.o.v. andere compactcamera’s, is de 1.8 diafragma opening. Deze is helaas alleen te gebruiken op de meest wijde stand (28mm) en tijdens het concert moest ik toch veel inzoomen (100mm) om Peter Gabriel een beetje beeldvullend in beeld te krijgen. Dit betekent dat de camera vaak op f/4.9 fotografeerde met ISO waarden rond de 2000-3200 om een sluitertijd te krijgen die snel genoeg was, afhankelijk van het aanwezige licht. Het zoomen van de lens maakt behoorlijk wat kabaal, maar tijdens een concert heb je daar verder weinig last van.

Ondanks dat je in donkere omstandigheden fotografeert ging de focus redelijk snel. De batterij zou volgens de doos 350 foto’s mee gaan. Ik heb tijdens het concert 390+ foto’s gemaakt en er was nog batterij ruimte over. Waarschijnlijk heb ik batterij bespaard door niet te veel heen en weer te zoomen.

Ik moest af en toe wel in gevecht met de camera als ik per ongeluk de zoomknop raakte tijdens het bekijken van foto’s, de camera was dan niet klaar om foto’s te nemen als ik de sluiterknop indrukte waardoor ik een paar momenten miste terwijl ik de camera wel op de actie had gericht. Eigenlijk moet de camera altijd foto’s maken als je de sluiterknop indrukt. Ik denk ook dat het de onervarenheid met de camera is en dat dit beter wordt als ik hem beter leer kennen.

Eigenlijk moet je geen nieuwe camera kopen zo kort voor een concert met de meest uitdagende omstandigheden die je voor de camera kunt verzinnen ;)

De meeste foto’s zijn bijgesneden (dat gaat goed met 20 megapixels), verscherpt en ik heb ruisreductie toegepast, allemaal met Adobe Photoshop Lightroom.

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Peter Gabriel in Ziggo Dome Amsterdam

Geplaatst in Fotos, Shoots en getagged met , , .

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.