Biografie

Kenneth Verburg
Blogger en Fotograaf uit Almere >> Blogograaf uit Almere

Mijn naam is Kenneth Verburg, 38 jaar, programmeur en woonachtig in Almere-Haven. Geboren in Dordrecht, van 2001-2019 woonachtig in Almere en sinds 2020 in Arnhem.

Ik ben een enthousiast amateur fotograaf, continu op zoek naar technieken en tips op het internet en in boeken. De opgedane kennis heb ik omgezet in een serie artikelen over fotografie theorie. In eerste instantie op dit weblog, maar vanaf augustus 2007 beschikbaar via de site DigitaleFotografieTips.nl. Volg ook mijn updates op Twitter.

Ik fotografeer veel landschappen, maar ook evenementen en neem regelmatig mijn camera mee tijdens mijn lunchwandeling in Amsterdam. Schotland is mijn favoriete vakantiebestemming, veel foto’s op dit fotoblog zijn genomen in dit prachtige land, waaronder onderstaand zelfportret. Op SchotlandFotograferen.nl geef ik tips voor interessante fotolocaties.

Wil je een foto van deze site gebruiken? Vraag alsjeblieft toestemming via kenneth [punt] verburg [at] Gmail [punt] com. Ook voor andere vragen kun je me via dat mailadres bereiken.

Fotokit

Ik maak foto’s met een Canon EOS 5Ds R full-frame digitale spiegelreflex camera. Een spiegelreflex kenmerkt zich onder andere door het kunnen verwisselen van lenzen. Ik heb er zeven:

 • de Canon EF 17-40mm f/4L USM (groothoek);
 • de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM (walkaround);
 • de Canon EF 50mm f/1.4 USM;
 • de Canon EF 85mm f/1.8 USM (portretten);
 • de Canon EF 135mm f/2L USM (tele-prime) en
 • de Canon EF 70-200mm f/4L IS USM

Ik gebruik een Tiffen polarisatiefiter om de blauwe luchten sterker te maken en de (aanwezige) wolken sterker te laten afsteken. Verder gebruik ik een Lee grijsverloopfilter set voor mijn 24-70 en 17-40mm lenzen. Hiermee verklein je het contrastverschil tussen de lucht en de grond, waardoor luchten veel duidelijker in de foto naar voren komen en er meer detail in de lichte en donkere delen zichtbaar blijft. Ideaal voor landschapsfotografie.

Op locatie in Glen Lyon, Schotland

Voor landschapsfoto’s gebruik ik een Feisol CT-3442 carbon fibre statief met een Kirk BH-3 ballhead kop en Kirk L-bracket. Voor ‘Strobist’ acties een Manfrotto 001 Nano licht standaard met een LumoPro paraplu houder en Westcott 43″ opvouwbare paraplu.

Het spul draag ik mee in een Lowepro Compudaypack rugzak. Foto’s bewerk ik met Adobe Photoshop Lightroom. Ze worden gebackupped naar twee externe harde schijven, een extra schijf op een andere locatie en online op Amazon S3. Vervolgens plaats ik ze op deze site, op 500px.com en op Flickr.

Publicaties

Foto op website gemeente Almere, februari 2012:

Gemeente Almere publicatie

Cover en foto bij interview Amsterdam Magazine september 2010:

Amsterdam Magazine September 2010

Amsterdam Magazine September 2010

Cover en middenfoto stop&go nummer 4, jaargang 10 – Vlaamse Triatlon & Duatlon Liga:

Stop & Go, #4 jaargang 10

Stop & Go, #4 jaargang 10

Cover De Etalage, nummer 4, september 2010 – De Nieuwe Bibliotheek Almere:

De Etalage, #4

Interview Digitaal Beeld bijlage Telegraaf, 8 mei 2010 (PDF)

Interview 8 mei 2010, bijlage Digitaal Beeld bij De Telegraaf

Onzeker op zee
Foto Paard van Marken gebruikt voor titelblad

Amsterdam Smart City, vier foto’s

Amsterdam Smart City 1

Amsterdam Smart City 2

Amsterdam Smart City 3

Amsterdam Smart City 4

De Fotograaf, interview:

InStore Magazine:

Heb je een vraag? Wil je een foto van deze site gebruiken? Of iets anders? Neem contact op via het contactformulier.

21 Responses to Biografie

 1. Yellie says:

  Dag Kenneth,

  Te gekke foto’s. Mooie site. Ga zo door!

 2. Kurt says:

  Beste,

  Ik heb je ganse site bekeken. Het is echt de max! Ook je andere site “digitalfototips.nl” heb ik onder mijn favorieten opgeslagen. Mijn vraag is nu eigenlijk: moet je effectief een cursus volgen om dit allemaal te kunnen, want ik heb zelfs nog geen camera. Ik zou graag beginnen met fotograferen, maar kan er nog weinig van. En hoe meer ik op je site rondsnuffel, hoe meer zin ik krijg om er op uit te trekken.

  grtz

 3. Bedankt voor de complimenten, leuk te horen dat je er iets aan hebt. Daar doe ik het voor.

  Wat ik op de site heb gezet komt van zelfstudie, ik heb geen fotografie opleiding of workshops gevolgd (ik wil er van die laatste wel een paar gaan volgen om meer geavanceerde tips op te doen). Ik lees veel boeken en sites, maar je leert vooral door gewoon te doen. Ik maak 10.000 foto’s per jaar en daar leer je toch het meest van. Digitaal fotograferen biedt je die kans ook. Je kunt experimenteren dat het een lieve lust is, zonder dat het extra geld kost om elke experimentele foto te laten afdrukken. Daarnaast heb je meteen het resultaat op het beeldschermpje, waardoor je ziet welk effect je keuzes hadden en je kunt dan bijsturen. Hierdoor leer je vele malen sneller dan als je al weer vergeten bent wat de instellingen waren als de foto’s terug komen van de printcentrale.

  Als je besluit tot aanschaf van een camera, dan adviseer ik je om te beginnen met de creatief gebruik-modi die er op zitten en de automatische stand zo veel mogelijk te vermijden. Deze knoppen maken het mogelijk om ??n van de drie instellingen die bepalen hoe de foto er uiteindelijk komen uit te zien (sluitertijd, diafragma en iso) te selecteren en de camera zoekt dan de andere instellingen er bij. Het meeste plezier beleef je van de Av (diafragma) stand waarbij je het snelst een creatief effect kunt bereiken.

 4. Olaf Jonker says:

  Kenneth,
  In ??n van je stukken schrijf je dat je een probleem kan hebben wanneer je een pola gebruikt ?n een lenskap. Wat bedoel je hiermee? Bedoel je misschien een zonnekap? Ik vraag me af hoe je bij je stelring komt wanneer je een zonnekap gebruikt. Ik ga in juni een maand naar Bali en zal beiden hard nodig hebben.

  Gr,
  Olaf

 5. Beste Olaf,

  Een zonnekap maakt het inderdaad wat lastiger de pola te gebruiken. Je moet aan de ring draaien en afhankelijk van hoe diep de zonnekap is is de bereikbaarheid soms niet optimaal. Op mijn 85mm lens kan ik net met twee vingers aan de pola draaien als de zonnekap er op zit. Je kunt de zonnekap er natuurlijk wel even af halen, weer bijstellen en verder gaan. Nadeel van een pola is dat afhankelijk van de hoek waarin je fotografeert je het effect weer moet bijstellen.

 6. Je staat mooi in de Phlog! Hans

 7. Jan says:

  Petje af, Kenneth. Je hebt puike foto’s. En zo te zien, heb je ook heel wat (degelijk) materiaal ter jouwe beschikking.

 8. gast says:

  zoeken op je site en de tags werken niet
  duurt te lang
  zou daar nog wat aan doen
  ziet er verder goed uit

 9. Ilja says:

  Beste Kenneth

  Fantastische site. Voor de vakantie heel veel naar word gekopieerd, geprint en samengebonden. Prima uitleg.
  Zit met een probleempje en hoop dat je hiervoor een oplossing hebt. Wil een brief van mijn zoontje verwerken in een DVD met fotoserie.
  Brief is met hand geschreven en beplakt met plaatjes.Ik heb de brief gescand, maar kan hem niet in Lightroom plaatsen, omdat de scanner wel bijvoorbeeld. Jpeg heeft, maar geen lrcat, die nodig is. Het wordt een cadeautje, tijd dringt. Hoop dat jij een antwoord/oplossing voor mij hebt. Met vrgr en bedankt voor al het werk dat jij doet om andere mensen verder te helpen bij hun hobby.

 10. Hoi Ilja,

  Excuses, deze reactie is in het spamfilter van mijn eigen blog blijven steken, had gisteren al een antwoord geformuleerd.

  Bedankt voor de complimenten, leuk te horen dat je er iets aan hebt gehad.

  JPEG kun je gewoon in Lightroom importeren in het File > Import menu. Lrcat is geen grafisch formaat, maar de database van Lightroom.

 11. Jan Stam says:

  Beste Kenneth,

  Enkele maanden geleden een Canon 40D, Lightroom2 en Adobe CS3 Extended aangeschaft. Had wat ervaring met video en met compact camera’s. Op internet tegen jouw site aangelopen. Ongelooflijk wat een hoeveelheid aan duidelijke informatie. Ook jouw blogsites waren interressant. Heb alle informatie opgezogen. Als ik de tijd al neem om een groot gedeelte van jou info te lezen, dan ik mij voorstellen wat voor tijd het jou gekost heeft alles op de site te zetten. Harstikke bedankt voor de info en kom nu regelmatig naar jouw site om het als naslag te gebruiken en hopelijk nieuwe informatie te vinden. Ik ben geinterresseerd in studio fotografie. Ik daarover niets op jouw site gezien. Als je informatie hebt: opzetten van belichting,wat nodig etc.zou ik je zeer erkentelijk zijn.
  Nogmaals bedankt,
  Jan

 12. Zo dat was even wat dat ik via via de foto te zien kreeg die je gemaakt had van het bruidspaar dat o.a. stond in de etalage van een winkel aan de Voorstraat.
  Heb je ook vermeld dat deze poppen van mij zijn????
  Zou wel netjes wezen….
  Damiet van Dalsum
  http://www.poppentheaterfestival.nl

 13. Beste Damiet,

  De maker van de poppen was mij niet bekend, dit heeft volgens mij niets met netjes zijn te maken. Ik heb je naam en URL bijgevoegd.

 14. reneboon says:

  heb jij in Castricum op school gezeten

 15. Nopes, heb alleen in Dordrecht en Almere op school gezeten.

 16. Sigrid Nieuwland says:

  Hoi Kenneth, heb je er nooit aan gedacht om je tips te bundelen en “uit te geven”?
  Ik probeer heel veel van je info te printen, maar het wordt dan lang zo overzichtelijk niet meer :-)

  Met vriendelijke groet,

  Sigrid

 17. Joost Boot says:

  Hallo Kenneth,

  Echt superbedankt voor alle waardevolle info op jouw sites. Ben nog maar net begonnen met fotograferen, er zijn maar weinig sites die op een leesbare manier alle relevante informatie bundelen. Complimenten!

  Wel eens aan gedacht om bijvoorbeeld korte workshops op te nemen en bijvoorbeeld te verspreiden via Youtube? Is volgens mij erg veel vraag naar, maar weinig kwalitatief beschikbaar. En wie weet levert het nog een centje op, niet onbelangrijk ;)

  Ga zo door!

  Gr
  Joost

 18. Wilma says:

  Hoi Kenneth,

  Wat een mooi website heb je met uitmuntende foto’s en interessante weetjes. Ik dacht steeds, aan de kwaliteit van je foto’s gezien, dat je een beroepsfotograaf was met velen jaren ervaring.
  Ik geniet erg van je leerzame tutorials en heb heel veel al van je geleerd.
  Doe zo voort!

  Groetjes, Wilma
  Dordrecht

 19. Dat vind ik een geweldig compliment Wilma, heel leuk om te horen!

 20. Bert says:

  Hoi Kenneth,

  Complimenten voor je site, het is bijna mijn homepage :). Ik heb sinds twee maanden een spiegelreflex en ben heel enthousiast bezig. Jouw site viel me op omdat ik daar voor eerst op een voor mij begrijpelijke manier de theorie van scherpte/diepte en diafragma kreeg uitgelegd. Ook de andere info op de site heeft voor mij een cursus overbodig gemaakt.
  Ga zo door!

  Bert

 21. Jack says:

  Beste Kenneth,

  Al een aantal jaren fotografeer ik fanatiek. Je hebt me via jouw websites heel veel zinvolle tips gegeven, waarvoor veel dank. Bij deze mijn complimenten voor de prachtige foto’s die je op deze website upload. Echt heel mooi.

  Wat ik me afvraag… Ik zie dat er regelmatig foto’s van je worden gepubliceerd of worden gebruikt als coverfoto. Hoe komen die mensen aan jouw foto’s? Via deze site of zijn dat contacten uit je inmiddels opgebouwde netwerk? En krijg je daar ook een vergoeding voor? Ik heb in het verleden wel foto’s op Panoramio geplaatst, maar het feit dat die foto’s door bijvoorbeeld reisorganisaties van Paroramio kunnen worden geplukt (met bronvermelding) zonder enige vergoeding of überhaupt een voorafgaande toestemming aan de fotograaf roept bij mij steeds meer weerstand op. Het is leuk en eervol als dat soort bedrijven je foto kennelijk goed genoeg te vinden om een bestemming aan te prijzen, maar aan de andere kant weerhoudt het me ervan om foto’s up te loaden omdat die bedrijven daarmee gratis hun website kunnen voorzien van mooie foto’s. Ik ben wel benieuwd hoe jij daarmee om gaat.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groeten,
  Jack

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *