Isle of Skye 2014

Begin april was ik weer terug op mijn geliefde Isle of Skye, Schotland. Ondanks dat ik er al vier keer eerder ben geweest, heb ik ook deze keer weer nieuwe omstandigheden en locaties gevonden en ben ik terug gekomen met totaal andere foto’s dan de vorige keren. Ondanks dat het grotendeels dichtbewolkt was werd ik een paar keer beloond door consequent ‘s avonds naar locaties te gaan. Meestal trokken de wolken net even open, hoewel echt veel kleur in de lucht er deze keer niet in zat.

Het startpunt was Glasgow Airport. Vanaf hier begint de geweldige rit langs Loch Lomond, via Rannoch Moor en Glencoe, langs Commando Memorial, door Glen Shiel, langs Eilean Donan Castle en dan de Skye Bridge over bij Kyle of Lochalsh (veel werkzaamheden, maar straks ligt de route er weer strak bij). Home!

Ben Nevis, vanaf Commando Memorial

Ben Nevis, vanaf Commando Memorial

Invergarry viewpoint

Invergarry viewpoint

Eilean Donan Castle

Eilean Donan Castle

Sgurr na Stri

Het uitzicht op Loch Coruisk vanaf de berg Sgurr na Stri heet het mooiste van het Verenigd Koninkrijk te zijn. Sgurr na Stri is de berg die je vanaf Elgol (zie foto’s verderop) ziet, helemaal aan de rechterkant van het beeld.

Aangezien de zondag van mijn vakantie de mooiste dag van de week beloofde te worden, besloot ik om 05.30u op locatie te zijn en de wandeling naar de top te beginnen. Eerst moet je een wandeling van 2.5 mijl (volgens het bord, volgens mijn iPhone 7km!) maken over een paar heuvels naar Camasunary Bay. Bovenaan de heuvel heb je beperkt zicht op de Cuilin berglijn achter Sgurr na Stri.

Grrr, Sgurr na Stri zit er tussen

Grrr, Sgurr na Stri zit er tussen

Camasunary Bay

Camasunary Bay

Veel mensen verkiezen de (lange) route via Sligachan

Veel mensen verkiezen de (lange) route via Sligachan

In Camasunary Bay loop je naar de andere kant van de baai en steek je de brede rivier over (heen droge voeten, terug helaas niet). En dan begint de klim naar boven. De omschrijvingen die op internet staan zijn vrij optimistisch of geschreven voor ervaren wandelaars, want ik ging helemaal kapot op de helling. Hoog gras en stenen, met modderige gladde delen er onderdoor. Niet echt een ideale manier van omhoog gaan.

Wat een mafkees

Wat een mafkees

Camasunary Bay Bothy, plek om te overnachten

Camasunary Bay Bothy, plek om te overnachten

Monument voor Captain Maryon, vermist in 1946 en pas in 1948 gevonden. Opgericht door zijn vriend.

Monument voor Captain Maryon, vermist in 1946 en pas in 1948 gevonden. Opgericht door zijn vriend.

Uiteindelijk kwam ik rond 11 uur boven aan. De heldere lucht eerder op de ochtend was verdwenen en de bergtoppen waren in mist gehuld. Toch heb ik genoten van het uitzicht en wat foto’s gemaakt.

Loch Coruisk van Sgurr na Stri

Loch Coruisk van Sgurr na Stri

River Scavaig, de kortste van het Verenigd Koninkrijk (400m)

River Scavaig, de kortste van het Verenigd Koninkrijk (400m)

Loch Coruisk en Cuilin van Sgurr na Stri

Loch Coruisk en Cuilin van Sgurr na Stri

De weg terug naar beneden ging heel voorzichtig over glijdende steentjes, maar de heuvel bij Camasunary Bay terug omhoog was erg pittig met 130m tegen een stijging van 10%.

Lijkt aangeschoten?

Lijkt aangeschoten?

Zo vroeg in mijn vakantie deze wandeling maken was niet mijn meest handige actie ;) Beter was het geweest tot de woensdag te wachten (toen ging ik naar de Quiraing, ook de moeite waard en ik ben erg blij met de foto’s) en dan met de boot vanaf Elgol naar Loch Coruisk te varen en daar Sgurr na Stri van de andere kant op te gaan. Voor de volgende keer op Skye!

Talisker Bay

Na een dag rusten (het was toch mistig en donker) besloot ik naar Talisker Bay te gaan. De naam komt misschien bekend voor van de gelijknamige Whisky, hoewel die in Carbost wordt gestookt. Helaas was er geen zon te bekennen tijdens de zonsondergang, dus ik besloot mij te concentreren op de bewegingen van de inkomende golven bij de opkomende vloed. Geweldig natuurgeweld!

Talisker Bay

Talisker Bay

Elgol

Als vijf fotografen hun spullen pakken als net het gouden licht verschijnt, dan weet je wel hoe laat het is. In dit geval had ik onderschat hoe hoog de vloed zou komen en zag ik dat de toegang tot de cliffs langzaam werd afgesloten. Ik ben er wel geweest en heb ook een pad aan de bovenkant ontdekt, maar ik wist niet waar deze zou eindigen en in het donker door de modder ploegen zag ik niet zo zitten. Misschien dat het prima was geweest, maar als je in je eentje fotografeert moet je soms kiezen voor minder risico.

Elgol, need I say more

Elgol, need I say more

High Tide

High Tide

Elgol

Elgol

Balmeanach Bay

Een voor mij nieuwe locatie. Tussen Sligachan en Portree liggen een paar dorpjes onder de noemer The Braes. Bij Balmeanach is een schiereiland met hele aparte vormen in de rotsen. Je kunt er een zeepilaar vinden, een brug gemaakt door vastgeklemde stenen, kleine grotten, twee strandjes, restanten van een klein fort, de altijd-aanwezige schapen, etc. Een soort Schotland in het klein.

Balmeanach Bay

Balmeanach Bay

Balmeanach Bay

Balmeanach Bay

Quiraing

Het Jurassic Park-achtige terrein van de Quiraing blijft fascineren, zelfs als de wekker om 04.45u gaat voor een 06.50u zonsopkomst. Weinig wolken in de lucht, dus de kleur op het terrein was van korte duur, maar gelukkig hielp het dat er over de bergtoppen wat laaghangende bewolking/mist trok.

Quiraing

Quiraing

Quiraing

Quiraing

Quiraing

Quiraing

Quiraing

Quiraing

Jurassic Park

Jurassic Park

Quiraing

Trotternish

Quiraing

Trotternish

Fairy Pools

De Fairy Pools zijn tegenwoordig een bekende en geliefde locatie. Gelukkig zijn de meeste dagjesmensen voor zonsondergang vertrokken en heb je deze Glen met verschillende watervallen in je eentje beschikbaar. Ook hier geen zonsondergang zichtbaar, maar door de wolken kwamen de watervallen en het felle blauwe water wel beter uit.

Fairy Pools

Fairy Pools

Fairy Pools

Fairy Pools

Fairy Pools

Fairy Pools

Fairy Blue

Fairy Blue

Sligachan

Nog een nieuwe locatie. Hoewel, ik heb wel verschillende foto’s bij de brug bij het Sligachan Hotel, maar gek genoeg was ik nooit eerder aan de rechterkant van de rivier omhoog gelopen. Daar bleek het te barsten van de mooie watervallen, die ook nog eens makkelijk te bereiken waren, zelfs via een loopbrug. En de zon liet ook heel even wat kleur zien.

Sgurr nan Gilean

Sgurr nan Gilean

Glamaig en Marsco

Glamaig en Marsco

Glen Sligachan

Glen Sligachan

Sligachan River

Sligachan River

Glenelg

Op weg terug richting Fort William heb ik de Old Military Road naar Glenelg genomen, net voordat je Glen Shiel in rijdt. Via een steile weg kom je bij twee parkeerplaatsen waar je een geweldig uitzicht hebt op Loch Duich en de Five Sisters of Kintail.

On my way to Glenelg

On my way to Glenelg

Five Sisters of Kintail

Five Sisters of Kintail

Black Mount

Voor de laatste dag van de vakantie probeer ik altijd een hotel te regelen in de omgeving van Fort William. Dit geeft mij de kans om nog een avond te fotograferen in Glencoe, Glen Etive, Rannoch Moor, Loch Tulla, Oban of de vele andere geweldige locaties in die omgeving. Deze keer koos ik voor Lochan na h-Achlaise, een meertje langs de drukke weg van Rannoch Moor naar Glencoe, bekend van de dode boom die lange tijd op één van de eilandjes staat (helaas een jaar of twee geknakt, maar nog steeds aanwezig).

Black Mount

Black Mount

Het is een erg populaire locatie voor fotografen, veel interessante elementen in de voorgrond en natuurlijk de geweldige Black Mount in de achtergrond. De oever is helemaal platgetrapt (en door de modder die hierdoor is ontstaan erg glad!) en je kunt als je goed kijkt de statiefpoten in de grond zien staan, maar ik was er nog niet eerder geweest en besloot mijn geluk te beproeven.

Een uur voor zonsondergang trokken de wolken even voor de ‘Black Mount’ weg en had ik vrij zicht, maar een half uur daarna trok alles weer dicht. Net voordat de berg weer helemaal uit het zicht was maakte ik de foto bovenaan de pagina, één van mijn favoriete foto’s van deze trip.

Black Mount

Black Mount

Geplaatst in Fotos, Shoots en getagged met .

9 Responses to Isle of Skye 2014

    Geef een reactie

    Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.