The moment it clicks

RroooaaarrrrrOok in Filmwijk is er geen ontkomen aan de vliegtuigen die op weg zijn naar Schiphol. Niet dat ik er over het algemeen veel last van heb, het is gewoon een van de omgevingsgeluiden. Maar het is soms wel mooi als ze relatief laag over komen.

Jullie hebben nog een bespreking van “The moment it clicks” (ISBN 0321544080) tegoed, het nieuwe boek van beroepsfotograaf Joe McNally. Waarschijnlijk het meest gehypte boek van 2008, mede dankzij de niet-aflatende stroom van positieve commentaren van Scott Kelby, die zelf ook niet onverdienstelijk is in het schrijven van boeken. Maar, gelukkig is alle hype meer dan terecht. Het is een heerlijk fotografie boek geworden boordevol met tips die je anders alleen op zijn workshops zou krijgen.

Elke twee pagina’s vormen een onderwerp. Links staat een omschrijving over hoe McNally op de plek terecht kwam of hoe hij een bepaalde pose voor zich zag of hoe hij de belichting voor zich zag en meestal ook een technisch stukje over hoe hij het effect heeft bereikt en rechts staat de foto waar het over gaat. Hierdoor krijg je een hele goede indruk van het denkproces van een topfotograaf. De stukjes zijn erg informeel geschreven, bevatten veel humor en zitten vol met kleine tips. Eigenlijk zijn allemaal opzichzelf staande weblog berichtjes.

Ik heb bewust een laag tempo van lezen gekozen om hetgeen in de stukjes staat echt tot me door te laten dringen. Er is denk ik een mooie mix gevonden tussen ‘human interest’, gewoon goede fotografie tips en echt technische tips zoals lichtopstellingen met veel verschillende flitsers, en kleurfilters. Wat wel duidelijk wordt uit het boek is dat je echt wel moet leven voor het vak en niet te vroeg moet opgeven. Inventief zijn en goed met mensen kunnen omgaan. En enorm veel geluk hebben. McNally heeft soms maar een paar minuten om een foto van een celebrity te maken, mensen met weinig geduld, dus het moet wel goed. Het feit dat het boek vol staat met foto’s die op voorpagina’s van Life en National Geographic hebben gestaan geven wel aan dat McNally zijn vak verstaat. Het is dan ook super dat zo’n fotograaf de kennis die hij al die jaren heeft opgedaan deelt.

Als je eerst eens de kat uit de boom wilt kijken dan kan ik je zijn nieuwe weblog aanraden. Eigenlijk is dat weblog in elk ander geval ook een aanrader. Er zijn 25.000 stuks van het boek gedrukt en er worden nu al nieuwe gedrukt. Amazon UK (waar ik mijn exemplaar heb gekocht) geeft aan dat de levertijd op dit moment 1 tot 3 weken is. Bol.com kan het boek helemaal niet leveren op het moment, het is trouwens ook veel te duur daar.

Geplaatst in Almere en getagged met , , .

2 Responses to The moment it clicks

 1. jeannette de bruin (thierry la fronde) says:

  He Kenneth,
  Leuk je hier tegen te komen! Interessante info op je weblog.
  Ik zie dat je ook nog foto’s op Flickr zet op de Flevogroep.
  Leuk. Ik wist niet dat jij zo professioneel bezig was op fotografiegebied.
  Groet
  Jeannette

 2. Hoi Jeannette,

  Ja, we hobbyen wat af ;) Nog steeds erg goede herinneringen aan de Flickr meet in Almere.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *