Lichtgewicht statief

Lichtgewicht statief

Nog een macro foto van gisteren, een wijd open krokus pakt de laatste zonnestraaltjes mee. Het zachte licht maakt dat de kleuren van de bloem mooi uitkomen, in contrast met de achtergrond.

Statief

Toen ik een paar weken geleden met mijn statief op pad was in het Kromslootpark was ik het zat. Na eerdere frustraties tijdens mijn trips naar Schotland. Ondanks dat hij erg stabiel is, ging het gewicht na een stuk wandelen me toch tegen staan. Ik gebruikte hem niet zo vaak als wel zou moeten om goede scherpe landschapsfoto’s te maken.

Afgelopen weekend heb ik veel onderzoek gedaan naar statieven en vanaf vandaag kan ik me tot het statistiekje rekenen van fotografen die drie statieven kopen (lichtgewicht goedkoop ding, serieuzer maar zwaarder statief en het uiteindelijke goede statief) voordat ze hun uiteindelijke (hoop ik) eindpunt bereiken.

Al vrij snel was duidelijk dat ik op zoek was naar lichtgewicht, maar ook stabiel. Een carbonfiber statief is dan ‘the way to go’. Veel mensen spraken erg lovend over Gitzo, duur maar goed, en daar heb ik mijn eerste onderzoek ook op gericht. Een 2542L statief leek het te worden, totdat ik een forumberichtje zag over Feisol statieven. Die werden ook goed aangeschreven en waren minder duur dat Gitzo. Daarmee zou ik een betere statiefkop kunnen kopen.

Uiteindelijk is het een Feisol CT-3442 statief geworden, met een losse midden middenkolom en een Kirk BH-3 balhoofd. Ik heb voor een balhoofd gekozen (in plaats van een ‘video’ kop die er vaak wordt bijgeleverd) vanwege de snelheid die dit geeft voor het maken van composities. Een goede kop is dan wel vereist, anders glijdt de camera langzaam weg als er een zware lens is gemonteerd. Een Kirk L-bracket voor mijn Canon 5D is nog in bestelling, hopelijk heb ik die volgende week.

Ik hoop dat ik er dit weekend voor het eerst mee op stap kan. Bij het uitpakken viel het geringe gewicht (1,5kg lezen en 1,5kg voelen is toch anders) met een toch stevige bouw (het waait hier niet echt binnen). In tegenstelling tot mij oudere statief geen lipjes om de poten mee vast te zetten, maar je moet aan een verbindingsstukje draaien. Het zal even wennen worden voordat ik de poten snel neergezet kan hebben, maar ik zag dat vrijwel alle professionele statieven er mee waren uitgerust, dus dan moet er toch iets goed aan zijn.

Eind april volgt de echte test in Schotland, kan niet wachten.

Geplaatst in Fotos, Weblog en getagged met , , , .

2 Responses to Lichtgewicht statief

    Geef een reactie

    Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.