Mijn top 10 foto’s van 2012

Traditioneel kijk ik aan het einde van het jaar terug naar de in mijn ogen beste tien foto’s van het jaar. Ik heb een erg goed gevoel over het jaar 2012, ik heb het idee dat de lessen van de workshop van Bruce Percy eind 2010 zijn ingedaald. Tijdens mijn vakantie in Cornwall vorig jaar heb ik al een deel kunnen toepassen, maar tijdens de vakanties in Schotland kwam wat ik had geleerd echt tot zijn recht. De discipline om steeds vroeg op te staan, locatiekeuze afhankelijk van het weer, meerdere keren terugkeren op locatie en het ‘maken’ van foto’s.

Februari 2012

Een ongekende lange periode van vorst zorgde er voor dat het Gooimeer grotendeels dicht vroor (evenals de Amsterdamse grachten, een magisch gezicht al die schaatsers). 4 februari 2012 was het ‘s ochtends -18 en die nacht had ik het vrij laat gemaakt, maar ik heb twee geweldige uren doorgebracht aan de rand van het meer.

Gooimeer, Almere-Haven

1. Gooimeer, Almere-Haven

Smeltende sneeuw, Almere-Haven

2. Smeltende sneeuw, Almere-Haven

Isle of Skye

Dit jaar had ik weer de kans om twee keer naar mijn geliefde Schotland te trekken. In de meivakantie was het Isle of Skye, de vierde keer dat ik er nu ben geweest. Normaal ga ik meestal in de herfst, nu was het april/mei en dit betekende erg vroeg op (04.00u) of laat op locatie blijven en al snel hard licht. Voor een deel bekende locaties en een deel voor mij nieuwe locaties, maar ik heb toch weer andere foto’s kunnen maken door de periode van het jaar en het ongekende weer, nauwelijks een druppel regen.

Fairy Pools, Glenbrittle, Isle of Skye

3. Fairy Pools, Glenbrittle, Isle of Skye

Elgol, Isle of Skye

4. Elgol, Isle of Skye

Torridon

De tweede week in Schotland was in de omgeving van Torridon. In eerste instantie wilde ik de omgeving van Ullapool fotograferen, maar ik was vrij laat met boeken en aangezien het eind oktober al vrij laat in het seizoen is waren er minder huisjes beschikbaar. Maar uiteindelijk ben ik blij dat ik voor Torridon heb gekozen. De locaties rond Loch Torridon, Loch Clair en Loch Maree zijn van ongekende schoonheid.

Loch Clair, Torridon

5. Loch Clair, Torridon

Beinn Eighe Nature Trail, Torridon

6. Beinn Eighe Nature Trail, Torridon

Torridon

7. Torridon

De tocht naar de Triple Buttress of Coire Mhic Fhearchair was een drie uur durende wandeling voor een groot deel gevuld met regen en uiteindelijk belande mijn Canon 5DmkII met 24-105mm lens in het water van het meer. Een filter en filteradapter sneuvelden. Zowel de camera als de lens hebben het overleefd, hoewel ik wel een tweedehands Canon 5DmkII backup body heb gekocht in Inverness om de vakantie af te ronden.

Triple Buttress of Coire Mhic Fhearchair

8. Triple Buttress of Coire Mhic Fhearchair

Dit jaar heb ik echt de mogelijkheden van Liveview in het landschap ontdekt. Naast dat het kunnen kijken op het LCD scherm makkelijker is – als je camera op een statief staat – dan door de zoeker, kun je ook veel beter de kritische scherpte beoordelen door 10x in te zoomen op de elementen die echt scherp zijn. Door handmatig scherp te stellen en het focus/lichtmeetpunt op het LCD scherm te bewegen kun je veel meer controle uitoefenen op het eindresultaat.

Glen Affric, Schotland

9. Glen Affric, Schotland

Voor mijn vakantie in Torridon heb ik geïnvesteerd in een Lee 105mm circulair polarizer filter, een goede keuze want dankzij een paar windstille momenten bij de genoemde Lochs heb ik volop gebruik kunnen maken van het polarisatie effect.

Gooimeer, 8 december 2012, Almere-Haven

10. Gooimeer, 8 december 2012, Almere-Haven

Wil je meer foto’s zien, bekijk dan het complete archief van 2012. Hartelijk dank voor jullie bezoeken en reacties, veel fotografieplezier in 2013!

Geplaatst in Fotos, Weblog en getagged met .

18 Responses to Mijn top 10 foto’s van 2012

  1. Pingback: Hoe was jouw jaar, maak een top tien | DIGITALE•FOTOGRAFIETIPS

  2. Pingback: Best Photos of 2012 by JMG-Galleries Blog Readers | Wbcom Designs India

  3. Pingback: 300 “Best Photos of 2012″ Blog Posts @ Spotofoto

  4. Pingback: 300 “Best Photos of 2012″ Blog Posts - Digital Photo Help

  5. Pingback: 300 “Best Photos of 2012″ Blog Posts | Basic Digital photography ( Let s Photo)

  6. Pingback: 300 “Best Photos of 2012″ Blog Posts

  7. Pingback: Tizia » Las mejores fotos del 2012

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.