Mijn top 10 foto’s van 2012

Traditioneel kijk ik aan het einde van het jaar terug naar de in mijn ogen beste tien foto’s van het jaar. Ik heb een erg goed gevoel over het jaar 2012, ik heb het idee dat de lessen van de workshop van Bruce Percy eind 2010 zijn ingedaald. Tijdens mijn vakantie in Cornwall vorig jaar heb ik al een deel kunnen toepassen, maar tijdens de vakanties in Schotland kwam wat ik had geleerd echt tot zijn recht. De discipline om steeds vroeg op te staan, locatiekeuze afhankelijk van het weer, meerdere keren terugkeren op locatie en het ‘maken’ van foto’s.

Februari 2012

Een ongekende lange periode van vorst zorgde er voor dat het Gooimeer grotendeels dicht vroor (evenals de Amsterdamse grachten, een magisch gezicht al die schaatsers). 4 februari 2012 was het ‘s ochtends -18 en die nacht had ik het vrij laat gemaakt, maar ik heb twee geweldige uren doorgebracht aan de rand van het meer.

Gooimeer, Almere-Haven

1. Gooimeer, Almere-Haven

Smeltende sneeuw, Almere-Haven

2. Smeltende sneeuw, Almere-Haven

Isle of Skye

Dit jaar had ik weer de kans om twee keer naar mijn geliefde Schotland te trekken. In de meivakantie was het Isle of Skye, de vierde keer dat ik er nu ben geweest. Normaal ga ik meestal in de herfst, nu was het april/mei en dit betekende erg vroeg op (04.00u) of laat op locatie blijven en al snel hard licht. Voor een deel bekende locaties en een deel voor mij nieuwe locaties, maar ik heb toch weer andere foto’s kunnen maken door de periode van het jaar en het ongekende weer, nauwelijks een druppel regen.

Fairy Pools, Glenbrittle, Isle of Skye

3. Fairy Pools, Glenbrittle, Isle of Skye

Elgol, Isle of Skye

4. Elgol, Isle of Skye

Torridon

De tweede week in Schotland was in de omgeving van Torridon. In eerste instantie wilde ik de omgeving van Ullapool fotograferen, maar ik was vrij laat met boeken en aangezien het eind oktober al vrij laat in het seizoen is waren er minder huisjes beschikbaar. Maar uiteindelijk ben ik blij dat ik voor Torridon heb gekozen. De locaties rond Loch Torridon, Loch Clair en Loch Maree zijn van ongekende schoonheid.

Loch Clair, Torridon

5. Loch Clair, Torridon

Beinn Eighe Nature Trail, Torridon

6. Beinn Eighe Nature Trail, Torridon

Torridon

7. Torridon

De tocht naar de Triple Buttress of Coire Mhic Fhearchair was een drie uur durende wandeling voor een groot deel gevuld met regen en uiteindelijk belande mijn Canon 5DmkII met 24-105mm lens in het water van het meer. Een filter en filteradapter sneuvelden. Zowel de camera als de lens hebben het overleefd, hoewel ik wel een tweedehands Canon 5DmkII backup body heb gekocht in Inverness om de vakantie af te ronden.

Triple Buttress of Coire Mhic Fhearchair

8. Triple Buttress of Coire Mhic Fhearchair

Dit jaar heb ik echt de mogelijkheden van Liveview in het landschap ontdekt. Naast dat het kunnen kijken op het LCD scherm makkelijker is – als je camera op een statief staat – dan door de zoeker, kun je ook veel beter de kritische scherpte beoordelen door 10x in te zoomen op de elementen die echt scherp zijn. Door handmatig scherp te stellen en het focus/lichtmeetpunt op het LCD scherm te bewegen kun je veel meer controle uitoefenen op het eindresultaat.

Glen Affric, Schotland

9. Glen Affric, Schotland

Voor mijn vakantie in Torridon heb ik geïnvesteerd in een Lee 105mm circulair polarizer filter, een goede keuze want dankzij een paar windstille momenten bij de genoemde Lochs heb ik volop gebruik kunnen maken van het polarisatie effect.

Gooimeer, 8 december 2012, Almere-Haven

10. Gooimeer, 8 december 2012, Almere-Haven

Wil je meer foto’s zien, bekijk dan het complete archief van 2012. Hartelijk dank voor jullie bezoeken en reacties, veel fotografieplezier in 2013!

Geplaatst in Fotos, Weblog en getagged met .

18 Responses to Mijn top 10 foto’s van 2012

 1. Matthijs says:

  Mooie verzameling Kenneth! Leuk om zo te zien wat jij je beste foto’s vindt.. Moet eerlijk bekennen dat Schotland mij nooit echt trok, maar jouw foto’s hebben dat toch iets anders gemaakt.
  Goede jaarwisseling! En dat 2013 maar weer een top fotografisch jaar mag worden.

 2. Kees says:

  Weer een geweldige serie plaatjes. Je kan de progressie ten opzicht van 2010 en 2011 goed zien.
  Op naar weer een prachtig, actief fotojaar!

 3. Raymond says:

  Prachtige set Kenneth. Wat is het Schotse land toch mooi maar je ziet in jouw set toch ook weer dat er prachtige beelden in Nederland zijn te maken. Ik denk dat ik je voorbeeld ga volgen en ook 10 plaatjes ga uitzoeken.
  Fijne jaarwisseling!
  Raymond

 4. Pingback: Hoe was jouw jaar, maak een top tien | DIGITALE•FOTOGRAFIETIPS

 5. Nice photographs, really like your work. I love how I can just use google translate to understand what you write in German too!

 6. Aly says:

  Fantastische serie foto’s
  Je proeft hier de sfeer.

  We weten hoe mooi Schotland is .

  2011 zijn we er met vrienden uit Bristol er een week geweest.

  Gelukkig 2013 gewenst.

 7. Janneke Vrieling says:

  geweldige foto’s, vooral 1, 3, en 4 vind ik erg mooi
  verder wens ik iedereen die hier kijkt een goede jaarwisseling en het allerbeste voor 2013
  groetjes janneke vrieling

 8. Cor Willemsen says:

  Prachtige foto’s. we hebben ze natuurlijk al gezien, maar goed om jouw keuze van de beste 10 te zien. Dit is de eerste keer dat ik reageer. Fotografeer met een Canon400D en heb het afgelopen jaar heel veel kennis opgedaan van de artikelen die je publiceerde en ook van het commentaar. Hartelijk dank, een prettige jaarwisseling en de beste wensen voor 2013.

  Groeten,

  Cor

 9. hillie says:

  Mooie foto’s en er zit sfeer in de foto’s. Wat is het geweldig om zulke mooie landschappen te zien en ze zo beeldend op de foto te kunnen zetten

 10. Pingback: Best Photos of 2012 by JMG-Galleries Blog Readers | Wbcom Designs India

 11. Stunning views of majestic landscapes – congratulations on a successful 2013!
  visiting from Best Photos of 2012 by JMG-Galleries Blog Readers
  http://www.jmg-galleries.com/blog/2013/01/09/photos-2012-jmggalleries-blog-readers/

 12. Pingback: 300 “Best Photos of 2012″ Blog Posts @ Spotofoto

 13. Pingback: 300 “Best Photos of 2012″ Blog Posts - Digital Photo Help

 14. Pingback: 300 “Best Photos of 2012″ Blog Posts | Basic Digital photography ( Let s Photo)

 15. Pingback: 300 “Best Photos of 2012″ Blog Posts

 16. Very impressive! A beautiful set! Thank you for sharing.

 17. Pingback: Tizia » Las mejores fotos del 2012

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *