Lightroom 2 beta

WatertaxiToen Apple vorige week Aperture 2.1 aankondigde was er enorm veel enthousiasme voor de nieuwe mogelijkheid om lokale aanpassingen te doen op foto’s – dodge&burn, kleurverzadeging en verscherpen op selectieve plekken in plaats van alleen op globaal niveau. Hierdoor hoeven fotografen minder vaak een bewerking in Photoshop uit te voeren. Nadeel was dat de aanpassingen destructief waren, wat betekent dat er een extra TIFF bestand wordt gemaakt waarop de aanpassingen worden gedaan en als vervolgens de RAW foto opnieuw wordt bewerkt moeten deze aanpassingen weer toegepast worden. Adobe kondigt vanochtend de beta versie van Lightroom 2 aan, die ook deze mogelijkheden biedt, met het verschil dat de aanpassingen op elk moment ongedaan gemaakt kunnen worden, net zoals de normale RAW bewerkingen. Hiermee deelt Adobe wederom een mokerslag uit richting Aperture. Adobe biedt nog geen plugin mogelijkheid om de functionaliteit uit te breiden.

De beta is feature complete, wat betekent dat de nieuwe functionaliteit die Adobe plant for versie 2 er in zit en getest kan worden. Verbeteringen zijn onder andere 64 bit ondersteuning, importeren van afbeeldingen tot 30.000 pixels (ipv 10.000) zodat panoramas e.d. ook geimporteerd kunnen worden, meer export mogelijkheden zoals verscherping voor de presentatie methode (print, web, etc.), openen van foto’s direct in Photoshop zonder een Tiff of PSD te hoeven maken (alleen Photoshop CS3, gebruikt Smart Objects), een metadata browser bar waarmee je snel verschillende metadata kunt combineren om je foto’s te vinden, smart collections (woohoo!) die aan de hand van criteria dynamisch collecties van foto’s samenstellen, keyword voorstellen, ondersteuning voor meerdere schermen, lokale aanpassingen: crop, red eye, clone/heal en lokale correcties brushes (exposure, brightness, clarity, saturation en tint) en verder verbeteringen aan de Print module.

Gebruikers van Lightroom 1.x kunnen de beta gebruiken tot 31 augustus 2008, nieuwe gebruikers kunnen een 30 dagen demo downloaden. Er zijn verschillende uitgebreide overzichten beschikbaar van de nieuwe functionaliteit, vanavond maar eens zelf kijken.

Geplaatst in Fotografie en getagged met , .

3 Responses to Lightroom 2 beta

 1. Niels says:

  Geweldig! Ik zal hem vanavond direct installeren.
  Ben reuze benieuwd.

 2. J. Carli says:

  En wat nu?

  Heb Lightroom 2 beta voor 30 dagen getest. Bevalt zeer goed.

  Maar wat nu? Hoe en waar kan ik Lightroom 2 (beta) verkrijgen.

  Met vriendelijke groet,
  J. Carli

 3. Check je e-mail, je zou een uitnodiging voor de verlengde beta moeten hebben.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *