Lightroom 2 beta review

Lightroom 2 beta editDeze foto lijkt heel erg op de vorige foto, met het verschil dat deze een iets andere uitsnede heeft en is bewerkt in Lightroom 2. Lightroom 2 (de beta) introduceert ‘lokale’ aanpassingen, met een penseel kun je bewerkingen op de foto intekenen. Hij is niet helemaal perfect, maar het geeft goed aan wat je in Lightroom in een paar minuten kunt bereiken

Op deze foto heb ik de lucht en de reflectie in het water meer kleurverzadiging gegeven, het gras en de weg hebben sluitertijd (+1 stop denk ik dat het getal betekent) correctie gekregen. Heel goed merkbaar in het gras, hierin is veel meer detail te vinden dan in de originele foto. Zodra je een bewerking hebt ingetekend kun je met de “edit” knop (op de eerste plek waarop je drukt kun je door op een wit rondje te drukken de bewerking activeren) de sterkte van het effect nog varieren en ook weer bewerken, een groot voordeel ten opzichte van de lokale bewerkingsmogelijkheid in Aperture 2.1. Verder zitten alle bewerkingen ook in je history, je kunt dus alle stappen terug en opnieuw oppakken.

Als laatste is een vignette toegevoegd, die vanaf deze versie rekening kan houden met de crop. In de vorige versie ging de vignette over de originele formaten en moest je maar net geluk hebben dat een deel binnen de crop viel. De bewerkingen zijn makkelijk en intuitief te maken, bij Aperture heb ik er toch wat meer moeite mee om een goed effect voor elkaar te krijgen. Maar dat kan ook gewenning zijn.

Het is wel te merken dat het een beta is, er zijn af en toe wat vertragingen vooral in het corrigeren van de belichting en in het scrollen van de panelen. Maar dat is op zich niet vreemd als je bedenkt wat er allemaal moet gebeuren om zo’n klein stukje te corrigeren. Denk aan de vertraging zoals je die krijgt bij een spot correctie. Daarnaast heeft Adobe altijd een snelheidsboost in petto in de final versie, in een beta is het belangrijk dat de functionaliteit kan worden getest.

Ik heb het idee dat de import van de foto’s sneller verloopt, hoewel dat ook kan zijn omdat Lightroom 1.3 die foto’s al had geimporteerd. Dit weekend hoop ik foto’s te maken van de Almere Rally en ik zal dan de foto’s eerst in de Lightroom 2 beta laden. De Smart Collections (dynamisch samenstellen van foto collecties) werken erg goed, dat vond ik ??n van de handigste functies in Aperture. Handig in de Develop modus is het kleine schermpje met een detailopname van de foto voor die functies waarbij je alleen het effect kunt beoordelen als je 1:1 ingezoomd bent, zoals met verscherping en ruisreductie. Dit scheelt weer een aantal klikken.

De Lightroom 2 beta importeert geen 1.x catalogi en de uiteindelijke versie zal de bewerkingen van de beta ook niet over nemen. Terecht, want er kan nog erg veel veranderen tijdens deze publieke beta periode (super dat Adobe zich daar ook deze keer weer aan waagt). Gebruikers van Lightroom 1.x kunnen de Lightroom 2 beta gebruiken tot 31 augustus 2008, nieuwe gebruikers kunnen een 30 dagen demo downloaden. Bestaande Lightroom gebruikers kunnen ‘vrienden’ via de Adobe site ook uitnodigen om Lightroom 2 langer dan de trial periode te gebruiken. Nice touch.

Dan nog even iets anders. Vorig jaar heb ik een boek gekocht van Mikkel Aaland over Lightroom 1.x. Bijzonder aan dit boek is, naast dat het gewoon een beschrijving geeft van de Lightroom functionaliteit van Lightroom zijn de schitterende foto’s van Ijsland. Tijdens de betaperiode heeft hij met een grote groep fotograferen en vertegenwoordigers van Adobe dit land bezocht en daarmee in de praktijk Lightroom getest. Dit lijkt hij dit jaar weer te doen, het woord Lightroom 2 ben ik nog niet tegen gekomen op de website, dit keer in Tasmanie. Ze houden dit jaar ook een weblog bij, Leo LaPorte plaatst video’s en ze schrijven veel stukjs over fotograferen en fotobewerking. Een aanrader.

Geplaatst in Lightroom en getagged met , .

5 Responses to Lightroom 2 beta review

 1. Eelke says:

  Ah eindelijk, de penseel!.
  Een functie die ik al heel lang miste in Lightroom, en waardoor ik altijd genoodzaakt was voor dergelijke locale aanpassingen speciaal Photoshop up te fire-en.

 2. Eelke says:

  PS: kun je mij uitnodigen om de beta langer te testen?

 3. Eelke, is onderweg. Veel plezier ermee!

 4. Alex says:

  Zelfde hier, Heb je nog een uitnodiging liggen?

 5. Toch erg jammer van die halo’s die je krijgt tijdens het resizen (bijvoorbeeld dat dunne witte lijntje langs de outline van het gebouw). Moet toch niet kunnen bij zo’n programma? Het is voor mij de reden om eerst fullsize te exporteren, en vervolgens met een ander programma resizen naar kleiner formaat. Maar bedankt voor de review.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *