Panning

Panning

Je kunt een meer dynamische foto maken door een iets langere sluitertijd te kiezen en de camera met de renners mee te bewegen.

Dit heet ‘pannen’ en zorgt er voor dat – als je de renner op dezelfde positie in het beeld houdt – deze scherp wordt vastgelegd en dat de achtergrond volledig onscherp wordt weergegeven. Dit geeft een grote illusie van snelheid, zeker als je ook de spaken in de wielen onscherp kunt weergeven.

Tijdens het ‘pannen’ is het belangrijk dat je de renner probeert van iets verder weg te volgen, af te drukken op het punt waar je de renner wilt vastleggen en de beweging daarna nog een tijdje vol te houden tot de renner uit beeld is.

Door niet meteen te stoppen met de beweging na het indrukken van de sluiterknop krijg je een soepelere beweging en heb je een grote kans dat de renner op de juiste plek in het beeld blijft.

Belangrijk is om die positie gelijkmatig te houden zodat de renner wel nog steeds goed scherp wordt vastgelegd.

Geplaatst in Fotos, Weblog en getagged met , , , .

4 Responses to Panning

  1. Deze is dan ook erg goed gelukt! Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, ook niet echt een locatie gehad waar ik het zelf de moeite waard vond, misschien toch maar eens gaan proberen!

  2. Eddie says:

    Mooie sportfoto, het pannen is erg goed gelukt!

  3. Dynaries says:

    Het is een prachtige gepande opname. Heerlijk om naar te kijken…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *