Top 10 foto’s 2010

En weer een jaar ten einde. Een jaar met minder foto’s op mijn fotoblog dan hiervoor, ik ben selectiever geworden met wat ik plaats, maar ik heb ook minder onderwerpen geschoten. De motivatie was af en toe wat minder en gedoe met mijn knie zorgde er ook voor dat ik een goede vijf weken wat minder mobiel kon zijn. Toch ben ik niet ontevreden over de resultaten dit jaar, ik denk dat er nog steeds groei in zit.

Het was een jaar zonder nieuwe camera en lens aankopen, wel heb ik geïnvesteerd in grijsfilters om langere sluitertijden te bereiken. Ook ging een deel van het budget op aan een fotoworkshop bij Bruce Percy op Isle of Eigg in Schotland. Eigg is bekend om Laig Bay, een geweldig strand met één van de mooiste uitzichten van Schotland: op het eiland Rum. Dagelijks voor dag en dauw op stap en nuttige analyses van 2-3 uur van de resultaten in de middag en daarna weer ver na zonsondergang fotograferen. Bruce is een sympathieke fotograaf die niets voor zichzelf houdt. Hij heeft mijn ogen zeker geopend voor andere compositietechnieken en onderwerpen.

Tegen het eind van het jaar voor het eerst een-op-een gewerkt met modellen. Dit smaakt zeker naar meer. Het geheel was nu nog wat overdonderend, het helpt niet dat ik nog niet heel veel ervaring heb met strobist flitsen, maar ik ben toch best tevreden over het resultaat. Het is een hele nieuwe uitdaging, je moet op zoveel zaken letten en het is daarnaast ook nog een onderwerp waarbij je samen met iemand anders – je model – beelden kunt creëren. Daar ga ik ook volgend jaar zeker mee door, dat portretportfolio komt er aan.

Tijdens het Fotofestival in Epe heb ik twee keer een praatje gehouden over sociale media en fotografie, de eerste keer voor zo’n grote groep. Ook erg leuk om andere fotografen te ontmoeten en natuurlijk het kennismaken met mensen die één van mijn sites lezen. Ik hoop ook bij de volgende versie in 2012 weer van de partij te zijn.

Dit jaar zijn een aantal van mijn foto’s in verschillende publicaties geplaatst, waaronder Amsterdam Magazine (cover en foto bij artikel), het blad van de Bibliotheek Almere en Stop & Go (cover en foto op middenpagina) van de Belgische triathlonbond. Erg leuk, hopelijk kan ik hier in 2011 een vervolg aan geven.

Ik ben ook erg blij met de verdubbeling van het aantal bezoekers op DigitaleFotografieTips.nl. Het is leuk te zien dat veel mensen er iets aan hebben en dat je ook succes kunt hebben als je kiest voor kwaliteit boven kwantiteit. In 2011 probeer ik daar een vervolg aan te geven door naast minimaal één wekelijks artikel ook een ebook over fotografie te publiceren.

Bedankt voor het volgen dit afgelopen jaar. Ik wens jullie allemaal veel inspiratie met mooi licht en een goede gezondheid toe in 2011!

Top tien

Onderstaand de naar mijn mening de sterkste foto’s van het afgelopen jaar. De nummer één staat hierboven groot weergegeven, een foto waar ik enorm blij mee ben. Hopelijk is het maken van de keuzes volgend jaar nog moeilijker. Als je op de foto klikt ga je naar de grote versie.

Begin en eind 2010 was het land ontregeld door sneeuw, maar het leverde ook mooie plaatjes op
Begin en eind 2010 was het land ontregeld door sneeuw,
maar het leverde ook mooie plaatjes op

Een HDR foto van het Paard van Marken, een wat extreme bewerking dan ik later in het jaar ben gaan toepassen
Een HDR foto van het Paard van Marken, een wat
extreme bewerking dan ik later in het jaar ben gaan toepassen

Volgend jaar wat meer stedentrips, fotograferen in Cambridge was erg productief, de texturen vind ik hier geweldig
Volgend jaar wat meer stedentrips, fotograferen
in Cambridge was erg productief, de texturen vind ik hier geweldig

Verstopt onder een bloem, mooi contrast tussen de vlinder en de bloem, de ronding maakt het af
Verstopt onder een bloem, mooi contrast tussen
de vlinder en de bloem, de ronding maakt het af

Het gekleurde zand op Laig Bay leidt het oog naar Isle of Rum
Het gekleurde zand op Laig Bay leidt
het oog naar Isle of Rum

Hele bijzondere omstandigheden meteen op de eerste ochtend van Bruce Percy's workshop
Hele bijzondere omstandigheden meteen
op de eerste ochtend van Bruce Percy’s workshop

De vierde keer Isle of Skye (hoewel deze keer maar een paar uur op doortocht), wat een heerlijk eiland blijft dit toch
De vierde keer Isle of Skye (hoewel deze keer maar
een paar uur op doortocht), wat een heerlijk eiland blijft dit toch

Wat werk ik toch in een schitterende stad, helaas kan ik er vaak maar op vluchtige momenten voor en na het werk van genieten
Wat werk ik toch in een schitterende stad, helaas
kan ik er vaak maar op vluchtige momenten voor en na het werk van genieten

De eerste modelshoot in bioscoop Utopolis smaakt zeker naar meer - Model Margarita, kleding Inga Baas, makeup Fatima Aouattah en Barbara Gouverneur
De eerste modelshoot in bioscoop Utopolis smaakt zeker naar meer
– Model Margarita, kleding Inga Baas, makeup Fatima Aouattah en Barbara Gouverneur

Geplaatst in Fotos, Weblog en getagged met , , .

2 Responses to Top 10 foto’s 2010

 1. Dick Kooper says:

  Hallo Kenneth,

  Eerst natuurlijk een gelukkig en gezond 2011. Hartelijk dank voor de artikelen, via de nieuwsbrief, die je elke keer verzorgd. Is het mogelijk om bij de foto’s het punt aan te geven waarop je hebt scherpgesteld?
  Daar worstel ik zelf nog wel eens mee.
  Groeten,
  Dick Kooper

 2. nldazuu says:

  prachtige serie…absoluut……minder tonen is ook niet altijd slechter….very nice series Kenneth! Mooie voornemens enneh klasse dit je dit allemaal doet……bedankt en uiteraard Bijzonder Goed 2011……
  //Dave

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *